Suomen Judon Mustan vyöarvon judokat

Väinö Haukka

Paluu

 

 

 

 

Suojärvellä 25.01.1928 syntynyt Komisario Väinö Haukka suoritti ensimmäisenä suomalaisena judokana MUSTAN VYÖN Tanskan leirillä 07.07.1961. Kaikilla toiminnoilla on pioneerinsa. 1950-luvun lopun ja 1960-luvun Suomessa judo herätti paljon ennakkoluuloja. Kuviteltiin väkivallan lisääntyvän. Judosta tiedettiin vain sarjakuvien ja muutamien elokuvien luomien mielikuvien kautta. Väinö alkoi muokata konkreettista kuvaa judosta suomalaisten mieliin. Ja nyt noin 50-vuotta myöhemmin lähes kaikki suomalaiset tietävät judosta enemmän kuin pelkän nimen.

Väinö Haukan tyttärelle Mari Haukalle haluan näiden sivujen laatijana ja ylläpitäjänä lausua vilpittömän kiitokseni niistä tiedosta ja kuvista, joita hän on luovuttanut koko Suomen judokansan käyttöön isästään. Me elämme tulevaisuudelle, mutta on innostavaa päästä kurkistamaan myös juurillemme. Ja Väinö Haukka on yksi Suomen judon alkuaikojen "pääjuurista".

 

 

Väinö Haukka opettaa innokkaalle kuulijakunnalle judoheittojen hienouksia. 

( Kuva ehkä 1960-luvulta )

Väinö torina erittäin runsaslukuisan katsojamäärän edessä. Tässä tehdään tyylikkäästi judoa tunnetuksi Suomessa. Ja tatamina painimatto. Tietysti tuohon aikaan.

( Kuva ehkä 1960-luvulta )

Väinö Haukka todennäköisesti tuomarin roolissa. Väinö astelee tyylikkäästi katsomaan, pysyykö uke paketissa ?

( Kuva ehkä 1960-luvulta )

 

 

Tässä muutamia irrallisia otteita Väinö Haukan judolliselta elämän polulta:

Väinö Haukan tytär Mari Haukka muistelee mestarin nuoruudesta: 

"Isällä oli vuonna 1955 sivurooli elokuvassa "Pekka ja Pätkä pahassa pulassa". Siinä hän opettaa Pätkälle judosalilla judoa. Se on varmasti ollut senaikaiselle elokuvayleisölle jotain uutta ja jännää !"

Jorma Liiho muistelee Väiskiä 30.12.1970 Porissa:

"Väiski piti Porissa vyökokeen. Parikymmentä kurssilaista saivat keltaisen vyön ja allekirjoittaneelle Haukka myönsi vihreän vyön. Siihen aikaan Haukka totesi:" Keltainen vyö myönnetään, jos ukemin tekeminen ei ole vaarallista itselle eikä harjoituskumppanille." Väinö kävi Porissa muutamaan otteeseen pitämässä harjoituksia ja vyökokeita 70-luvun alussa."

Jaakko Hannula muistaa mestarin seuraavan tapaamisen yhteydestä:

"En malta olla kertomatta mukavaa tarinaa Väinö Haukasta. Tapasin hänet ensimmäisen kerran vasta suurkisojen harjoituksissa 1990.

Muutama vuosi sitten judoharjoitukset Tapanilassa olivat päättymässsä, ja karateharjoitusten alkua odottavat lapset vanhempineen odottelivat tatamin reunalla omaa vuoroaan. Väiskin tyttärentytär harrasti silloin karatea, ja Väiski oli häntä saattamassa.

Kun judoharjoitukset olivat päättyneet, Väiski tuli tatamin laidalle ja sanoi: "Kuule, siitä on niin monta vuotta kun olin viimeksi matolla, mutta nyt mulla olisi pyyntö. Saisinko heitellä sinua hetken o-goshilla?" Sehän sopi, kravatti sivuun, pikkutakki penkille ja vanha mestari nakkeli minua viitisen minuuttia. "Mahtava fiilis", sanoi Väiski."

Keväällä v.1960 komisario Haukka sai poliiseilta stipendin ulkomaista judo-opiskelua varten, jonka tuella hän harjoitteli judoa Hollannissa Ge Koningin judokoulussa. "Tällä dojolla harjoitteli muuan japanilainen judoka, joka omasi uskomattoman tekniikan. Hän heitteli minua randorissa mennen tullen," kertoi Haukka. Amsterdamin matkalta oli tuliaisena ruskea vyö.

Vuonna 1961 Suomen judoliitto lähetti kymmenkunta edustajaa Ichiro Aben leirilleTanskaan, jonka päätteeksi Haukka onnistui suorittamaan maamme ensimmäisen mustan vyön arvon. Euroopassa vaikuttanut 8 danin Kawashi oli antanut mustan vyönsä eräälle tanskalaiselle räätälille vietäväksi ensimmäiselle suomalaiselle danille. "Se oli hieno lahja. Arvostan sitä erittäin paljon ja aion lahjoittaa sen, sekä judopassini urheilumuseoon." kertoi Haukka innostuneesti.

 

 

 Suomen Dan-Kollegion hallitus muisti mestarimme poismenoa 02.02.2006 seuraavasti

 

Suomen Dan-Kollegion hallituksen jäsenet, kaikki maamme judokat sekä kaikki judomieliset suomalaiset ottavat osaa Väinö Haukan omaisten suruun Suomen Judon ensimmäisen mustan vyön mestarin siirtyessä pois maanpäälliseltä vaellukseltaan 02.02.2006.

Me kaikki tänään ja jatkossa kaikki tulevat suomalaiset judosukupolvet tulemme  tietämään komisario Väinö Haukan, jonka vahva tahto asetti paikoilleen yhden Suomen judon peruspilareista, joiden kautta on kasvanut ja vahvistunut nykyinen judokulttuuri Suomeen.

 

 

 

Väinö Haukka poistui keskuudestamme 78-vuoden ikäisenä.


 

  Väinö Haukka ja vyöarvot:

     .......

  1-kyu: saatu 28.04.1960

 1-dan: saatu 07.07.1961

  2-dan: saatu 17.07.1964

 

 

 

25.01.1928 - 02.02.2006