Juha Salonen                                                                       Paluu


 

 * Ippon 6/1996 - Juha Salonen

 * Ippon 6/1980 - Juha Salonen
 

Teksti: Seppojuhani Ruotsalainen, Ippon 6/1996

Juha Salonen (5.dan)

Tällä kertaa on sarjassamme vuorossa Judoliiton pää-valmentajana aloittava Juha Salonen, jonka Dan -korotus on äskettäin hyvksytty Kodokanissa.

1. Pitäisikö Suomessa soveltaa japanilaista judoa sellaisenaan vai kehitellä ns. "omat judosäännöt"?
-Mielestäni meillä on jo suomalainen judo. Se on sekoitusta japanilaisesta ja eurooppalaisesta judosta. Mielestäni on tärkeää säilyttää japanilaiset perinteet, sillä uskon että se on meidän vahvuutemme tässä lajien uskomattomassa kirjossa. Huippu-urheilun osalla olemme olleet lähempänä eurooppalaista harjoittelumuotoa, mutta nykyisin meiltä löytyy vivahteita myös "itä-eurooppalaisesta" harjoittelusta.

2. Mikä judossa on tärkeintä?
-Itsensä voittaminen. Kaikilla siihen ei riitä kykyä, hyvä testi alkaa kun tuomari huutaa hajime!

3. Kuinka paljon judoa pitäisi kehittää yksinomaani huippu-urheilulliseen suuntaan?
-Mielestäni se on jokaisen henkilökohtainen asia mitä hän näkee/haluaa judosta. Judo voi merkitä niin montaa erilaista asiaa. Minulle henkilökohtaisesti se on alusta asti ollut huippu-urheilua, ensin tietenkin kilpaurheilua ja sen jälkeen vasta huippu-urheilua. Uskon, että kaikki erilaiset näkökannat "mahtuvat" Suomeen. Julkisuudessa huippu-urheilu on tietenkin se näkyvin osa judoa. "Ilman massaa ei huippu-urheilua ja ilman huippu-urheilua ei ole massaa".

4. Mitä olet itse saanut judolta?
-Huh huh mikä kysymys! Tää korppu ei riitä tähän kysymyksen vastaamiseen. Itseluottamusta ja luotettavia/hyviä ystäviä!

5. Sensein neuvo?
-Älä sulata asiaa miettimättä sitä! Joku asia toimii toisella ja taas toisella ei!

Haastattelu:
Seppojuhani Ruotsalainen

Ippon 6/1996

 
 

Teksti: Ippon 6/1980

Erikoishaastattelu: Juha Salonen

Juha "Pupu" Salonen on viilettänyt totuttua nopeammin suomalaisen judon huipulle. Vuonna -61 syntynyt raskaan luokan juniori - noin 110-kiloinen lihasvuori - aloitti judouransa vasta neljä vuotta sitten, mutta kun suvussa oli jo entuudestaan judo veressä, ei huipulle kiipeäminen ollut niin vaikeaa kuin se tavallisille judokoille on ollut. Isoveli Matti "Tiikeri" Salonen on kaikkien vähänkin judoa seuraavien henkilöiden tuntema aina kantaaottava judoka.

"Kyllä Tiikerin kannustuksella on ollut erittäin suuri vaikutus judourani aloittamiselle. Ilman häntä olisin korkeintaan tavallinen rivijudoka."

"Suomessa ei ole raskaassa luokassa junioreita ja se on huono homma. En saa otella lainkaan nuorten SM-kisoissa ja kumartamalla saatua kultamitalia ei paljon noteerata. Kovimmat ottelut olen käynyt Markku Airion kanssa miesten sarjassa", Juha Salonen kertoo.

Huolimatta siitä, että "Pupu" ei ole saanut vastusta nuorten SM-kisoissa ei hän ole jättänyt käyttämättä tilaisuutta hyväkseen harjoitusmielessä. Niinpä Lahden kisoissa viime vuonna kuin myös Joensuussa tänä vuonna Salonen käytti kumarrusta odotellessaan aikansa hyväkseen treenaamalla lajia ja juoksemalla lähimaastossa.

"Isoja miehiä ei auta etsiä, Chikaraan he kuitenkin tulevat. En tiedä mistä he tulevat, mutta siellä ne vain ovat. Millä muulla seuralla on esittää yhtä vahva raskaan luokan panos kuin Chikaralla? Juha Salonen heittää kysymyksen haasteena muille Suomen judoseuroille.

Juha Salonen on itse raskaan luokan kilpailija ja on sitä mieltä että avoimen luokan voittaja on "kuningas". Hän pahoittelee KOK:n päätöstä poistaa olympiakisoista avoimen luokan kilpailut.

Salonen on nuoresta iästään ja suhteellisen lyhyestä judourastaan uholimatta ehtinyt saavuttaa jo tuntuvaa menestystä jopa kansainvälisillä judotatameilla. Miesten sarjassa ensimmäisen PM-pronssin hän voitti jo vuonna -78 ja viime vuonna tulikin sitten tähän asti paras saavutus, nimittäin nuorten EM-pronssi.

"Tänä vuonna sijoitus paranee", Salonen sanoo painokkaasti. Kuinka sijoituksen suhteen kävi lienee lehden ilmestyttyä jo lukijoiden tiedossa.

"Olen kohdannut Markku Airion kaikkiaan viisi kertaa. Tilanne on hänen hyväkseen 4-1, joista tosin viimeinen yhteenotto on päättynyt minun hyväkseni kesäkuun Suomen mestaruuskisoissa. Ero on ollut aina mahdollisimman niukka. Ensi SM-kisoissa lupaan kuitenkin että ero on selvempi."

"Judokaihanteeni on ilman muuta Yasuhiro Yamashita. Sen vuoksi että hän on niin ylivoimainen. Uskon kuitenkin että jonain päivänä hän on enää pahin vastukseni. Siinä vaiheessa luovun idoli-sanasta. Judokalla täytyy olla myös tavoitteita."

Judosta on sanottu, että se vaatii harrastajaltaan niin monia ominaisuuksia. Erään tutkimuksen mukaan judo on kaikkein rasittavin laji vaatien harrastajaltaan sekä fyysisiä, että henkisiä taitoja.

"Minun mielestäni judokalla pitää ensisijaisesti olla tekniikkaa. Sitten toiseksi tulee peräänantamattomuus. Ilman sitä ei voittoja rapise suurissa kansainvälisissä kilpailuissa. Kolmanneksi suositukseksi asettaisin vähintään 125 kiloa elopainoa".

"Judokan uran alussa pärjää vielä jonkin aikaa pelkällä lahjakkuudella - tämähän on nähty asia - mutta pitemmän päälle sinnikkyys vie voiton. Judo on yksi kovimmista kamppailulajeista ja kamppailussa ei lyhytjännitteiset pärjää", Salonen painottaa.

"Olen itse varsin tyytyväinen liiton järjestämiin kilpailumahdollisuuksiin ulkomailla. Ehkä kotimaassa ei ole tarpeeksi kovia matseja, mutta ulkomaiset kilpailut huomioiden saan riittävästi kokemusta. Jotkut meistä haluavat matsata paljon, mutta toisaalta jotkut kuten esimerkiksi Seppo Myllylä keskittyvät vain muutamiin harvoihin turnauksiin. Kuitenkin Japanissa ollessaan Esa Kakko ja Seppo Myllylä kilpailukiertueensa aikana matkustivat yhden päivän ja kilpailivat seuraavana päivänä. Tämä tietenkin kasvattaa kilpailukokemusta ja luo varmuutta. Mutta toisaalta yleisurheilijoiden käyttämä systeemi ei sovi judokoille jo siitäkään syystä että judossa vammautuminen on alttiimpaa ja paraneminen vie enemmän aikaa".

Liiton vyövaatimuksiin kuuluvaan opetustoimintaan Juha Salonen suhtautuu myönteisesti. Hän itse ryhtyy vetämään Heikki Arpiaisen kanssa seuransa kilpajudokoitten harjoituksia.

"Harjoitusten vetäminen kasvattaa kaikin puolin. Kilpailu asettaa lisäksi meille kaikille tiettyjä tavoitteita ja kun niihin päästään on tietty tyytyväisyyden tunne paikallaan. Lisäksi pätemisen tarve motivoi harjoittelemaan lujaa".

"Kun viime kesänä olin Moskovan olympiakisoissa nuorisoleirillä mukana, koin itse tilanteen jossain mielessä sekavana. Toisaalta tiesin etten voi otella, mutta toisaalta jokin sisimmässäni kertoi minulle, että tatamille sinä kuulut. Kilpailijoilla oli ns. C-kortti ja muilla osanottajilla oli M-kortti. Olisin halunnut vaihtaa kortin vaikka siltä seisomalta".

Vuosi sitten Finnish Judo Tournamentissä Unkarin Imre Varga onnistui kukistamaan selvästi suomalaisen juniorin, mutta Juha Salonen lupaa, että se oli viime kerta. Mikäli miehet kohtaavat esimerkiksi seuraavissa EM-kisoissa on tilanne päinvastainen.

"Kyllä Imre on kova vastus. Ei siinä mitään, mutta jatkossa tilanne on toinen", Juha vakuuttaa ja sanoilla on vankkaa painoa.

"Monet judokat ovat käyneet Japanissa harjoittelemassa ja mielestäni se on tarpeellinen reissu. Itse aion käydä siellä ainakin ennen Losin kisoja -84. ei matka ole mitenkään ylikorostusta, siellä saa ottaa kovaa randoria ja toisekseen Japanista judo on alun perin lähtöisin. Perustekniikan voi oppia kuitenkin Euroopassakin, jopa Suomessakin."

Juha Salonen näkee suurimmaksi puutteeksi Suomen Judoliiton toiminnassa nuorisotoiminnan heikkouden.

"Mielestäni nuorten EM-kisoihin olisi pitänyt lähettää ainakin Jyri Kajander ja Antti Konkola, jotka kotimaassaan ovat olleet erittäin päteviä. Kansainvälisillä kilpatatameilla saa riittävää kokemusta, jota ilman ei menesty. Toisekseen liiton puutteena on tietenkin krooninen rahapula. Lisäksi kilpailujen väliin voisi sijoittaa jonkinnäköistä show-bisnestä. Jokin aika sitten oli suunnitteilla sumo-painitkin, mutta ne kaatuivat."

Kysyttäessä mitä mieltä Juha Salonen on tyttöystävän mahdollisesta judoharrastuksesta, hän vastaa ytimekkäästi: "No comments".

Mutta sen sijaa hän tunnustaa ettei hänellä ole judon lisäksi muita harrastuksia. Judo on hänen elämänsä.

"Jos minulle suodaan tilaisuus arvostella Suomen Judoliittoa, niin käytän tilaisuuden hyväkseni sanomalla, että tilanne on hieman tulehtunut. Hallituksen väen olisi hyvä käydä useammin tatamilla tai ainakin sen reunalla. Vanhoilla mustilla vöillä on vielä paljon annettavaa meille nuorille."

"Tulevaisuudessa toivoisin, että judoa olisi enemmän tiedotusvälineissä. Judo sopii hyvin televisioon, kunhan vain saisimme hyvän selostajan.

Lopuksi sanoisin kaikille Suomen judokoille, että harjoitelkaa ja pitäkää judon alkuperäinen henki korkealla. Kyllä Jigoro Kano oli sittenkin oikeassa väittäessään että judo on myöskin ihmistä itseään kehittävä laji.