Kyösti Korpiola                                                            Paluu

Teksti: Seppojuhani Ruotsalainen, Ippon 4/1996Tällä kertaa Sensei-sarjassa on haastateltavana Kyösti Korpiola (5.Dan), Meido-kan, hammaslääkäri. Pitkän ja ansiokkaan judotien kulkija.

1. Pitäisikö Suomessa soveltaa japanilaista judoa sellaisenaan vai kehitellä ns. "omat judosäännöt"?

-Ensiksi pitäisi määritellä, mitä on japanilainen judo. Onko se Kodokanin judoa, pienen japanilaisen kylän judoa vaiko judopolitiikkaa. Samalla pitäisi määritellä, haluammeko olla itsenäisiä suomalaisia vai apinoida japanilaisia. Suomessa ei voi olla japanilaista judoa, kun harvat edes tietävät, millaista japanilainen judo on.

-Judo on sanakirjan mukaan standardivastauksena professori Jigoro Kanon kehittämä itsepuolustustaito. Näin yleensä vastataan. Suomalaisten kehittämä judosysteemi on kuitenkin sillä tavalla erilainen kuin japanilaisten, että meillä korostetaan liikaa ns. mustan vyön mestaruutta. Musta vyö on Japanissa aivan tavallinen juttu. Siellä vilisee 14-15 -vuotiaita mustia vöitä, eivätkä he pidä siitä meteliä.

-Meillä musta vyö on jotenkin iso juttu. Itse asiassa musta vyöhän on vasta alku. Meillä korostetaan liikaa vyöjärjestelmää ja kilpailupisteitä. Kun ihmiset eivät etene judossa, he lopettavat kesken ja seurat jäävät ilman valmentajia.

-Suomessa kaikki ajattelevat vain itseään. Japanissa kaikki ovat "joukkona judossa". Japanilaisten heikkous on se, että se on byrokraattinen, mutta Suomen judon ongelma on se, ettei kaikkien kukkien anneta kukkia. Täytyisi muistaa sellainen asia: katso miten hän käyttäytyy yleensä, miten hän käyttäytyy matolla vai puhuuko hän vain liturgiaa.

2. Mikä judossa on tärkeintä?

-Judon syvimmäinen tarkoitus on osaltaan antaa judon harjoittajalle rikas ja hyvä elämä. Silloin voi antaa itsekin judon kautta ja judon avulla rikasta hyvää elämää.

3. Kuinka paljon judoa pitäisi kehittää yksinomaan huippu-urheilulliseen suuntaan?

-Ihmisellä on kilpailuvietti. Ja varsinkin nuorempana se on voimakasta. Olisi epäviisasta kieltää kilpailuvietin tyydyttäminen. Judoa pitäisi rikastaa laajemmalti. Kun pyritään ylös muun kustannuksella, niin pohja putoaa pois. Syntyy se harha, että kun on voimakas, niin on voimakas. Kun nyt on pyritty ylös, niin on tultukin alas, kun ei ole pohjaa. Eli on hyvin tärkeätä, että on laaja pohja. On väärin ajatella, että vain huippu-urheilija on arvostettu. On väärin ajatella, että yksi kilpailija voi mielin määrin tuhlata seuran varoja ja vaatia kaiken huomion itselleen. Täytyy ajatella sen verran, että kaikki tarvitsevat toisiaan. On epäviisasta olla itsekäs.

4. Mitä olet itse saanut judolta?

-Judo on osaltaan antanut minulle upean ja rikkaan elämän. Olen erittäin onnellinen, että olen voinut aloittaa judon. Olen matkustanut, kilpaillut, voittanut, hävinnyt, olen saanut kokeilla ihan kaikkea judon kautta. Olen löytänyt vaimoni judomatolta ja olen saanut tutustua aluksi mestariin, Ichiro Abeen, joka on todellinen herrasmies.

5. Sensein neuvo?

-Muista, että olet vastuussa itsestäsi ja että olet vastuussa muista. Jokainen meidän ajatuksemme ja tekomme vaikuttaa kaikkeen. Anna anteeksi itsellesi ja muille. Yritä ajatella ja tehdä hyviä tekoja. Ja lopuksi: ole lempeä ja ole kova. Uskalla olla herkkä ja itkeä. Uskalla kiittää ja pyyhtää anteeksi.

-Ja lopuksi: Kukka on kirsikankukka ja mies on samurai. (Japanilainen sananlasku).


Teksti:
Seppojuhani Ruotsalainen

Ippon 4/1996