Harry Halttu                                                                       PaluuTeksti: Matti Tieksola, Ippon 2/2000

Harry Halttu 50 vuotta

Kajaanilainen judovalmentaja Harry Halttu täytti maaliskuun 10. päivä komeat 50 vuotta. Juhlapäivänä häntä muisti paikalliset päättävät tahot ja lukuisat Kajaanin Judokerhon jäsenet. Kotona pidettyyn juhlaan osallistui myös Haltun valmennusuran kirkkain tähti Jorma Korhonen, joka onnittelupuheessaan halusi kiittää monivuotista valmentajaansa myötäeläneistä vuosista, valtavasta avusta ja ansiokkaasta ohjauksesta kohti harvain hankkimia saavutuksia.

Harry Halttu on Suomen judovalmentajien joukosta saanut osakseen ilmeisesti eniten näyttävää tulosta aikaan. Haltun valmennettavat ovat voittaneet 33 SM-kultaa, yhden Euroopan mestaruuden, Euroopan mestaruuskilpailujen hopeamitalin ja kaksi EM-pronssia. Samoin vertaansa vailla on Haltun kolmen valmennettavan selviäminen Barcelonan olympialaisiin v. 1992.

"Sain valmennusvastuun seurassa Seppo Kontion jälkeen v. 1983. Aloin vähitellen suuntautua seuravalmentajaksi jättäen oman mahdollisesti vielä orastavan kilpailu-urani taakse. Näin jo silloin että seurassa on hyvää aineista ja päätin antaa panokseni nuorten judokoiden valmennukseen. Omatoimista opiskelua kehittyminen vaati paljon eikä siinä silloin kysytty onko seuralla rahaa ja keneltä minun valmennukselle antamani aika on pois", Harry Halttu muistelee.

Haltun valmennettavat alkoivat oitis saada tulosta aikaan. Toki Seppo Kontio oli tehnyt oivan pohjatyön, jota Halttu määrätietoisti ja omia oppejaan noudattaen ryhtyi jatkamaan.

"Kyllä minun valmentajaurani herkin hetki oli v. 1989 Helsingin EM-kilpailuissa, kun Jorma Korhonen voitti ensimmäisenä suomalaisena Euroopan mestaruuden"; Halttu tunnnustaa.

Eräät pohjoissuomalaiset näkivät Haltun juoksevan verhon taakse vuodattamaan onnen kyyneleitä hetkeksi palatakseen tyynenä miehenä takaisin tovin kuluttua onnittelemaan tuoretta mestaria.

Kun Jorma Korhonen vuoden vaihteessa lopetti kilpailu-uransa, on Halttukin kuin tyhjän päällä. Toki Marko Korhonen ja Heli Syrjä jatkavat uraansa ja tavoittelevat Kuopion SM-kisoissa kultaa, mutta jalostetuimman kultahipun puuttuminen valmennettavien joukosta asettaa Haltunkin elämänarvot uuteen uskoon.

"Tällä hetkellä minulle on tärkeintä elämässä oma perhe ja sen hyvinvointi. Olen vuosien mittaan varmasti laiminlyönyt vaimoani lukuisten matkojeni takia, mutta maaliskuun alussa teimme yhteisen etelänmatkan ja saimme nauttia uudenlaisista elämänarvoista kahdestaan. Judoa en toki jätä mutta tämän iänkin tuoman uuden virstanpylvään johdosta asetan arvoni uuteen järjestykseen", huippuvalmentaja Harry Halttu lausuu painokkaasti.

Teksti: Matti Tieksola