Ichiro Abe                                       Paluu

Ichiro Abelle on myönnetty 10 dan vuoden 2006 alussa ( toimituksen huomautus )

   * Ippon 5/1981 - Ichiro Abe Suomessa
   * Ippon 4/1980 - Judon sympaattinen diplomaatti Ichiro Abe
 

Ichiro Abe Suomessa, Ippon 5/1981


Teksti: Ippon 5/1981

Ichiro Abe Suomessa

Ichiro Abe vieraili Suomessa heti MM-kisojen jälkeen. Vierailun tarkoitus oli graduoida kolmansia ja neljänsiä daneja. Suomen Dan kollegio ei kuitenkaan näin lyhyen varoitusajan puitteissa voinut esittää ketään graduoitavaksi (tieto Aben vieralusta tuli viikkoa aikaisemmin) joten Judoliitto järjesti epävirallisen vastaanoton jossa käytiin keskustelua kiltailu-, valmennus ym. vaihdoista maitten kesken.

Abe oli kovasti kiinnostunut liittomme graduointijärjestelmistä ja kuulosti tyytyväiseltä kuultuaan Jorma Kiviseltä soveltamastamme linjasta ja piti sitä hyvänä vaikkakin kovempana kuin muissa liitoissa. Ave oli kovasti mielissään kun Suomi Juhan ansiosta sai ensimmäisen MM-mitalinsa ja oli valmis kaikin puolin auttamaan suomalaisten mahdollisen Japanin matkan tullessa ajankohtaiseksi. Hän kertoi, että Kodokan voi vierailijoilleen järjestää harjoitustilaisuuksia myös muissa, kuten yliopistojen ja poliisien dojoissa heidän matkansa aikana.

Mahdollisesta japanilaisesta vierailija-valmentajasta keskusteltiin myös, mutta mitään konkreettista tulosta ei saatu aikaan.

Abea vastassa lentokentälläolivat Vesa Reilimo, Kaj Lindberg ja Kare Käyhkö, joka hoiti Aben kuljettamisen paikasta toiseen.

Varsinaisessa liiton keskustelutilaisuudessa oli liiton edustajina Jorma Kivinen, Vesa Reilimo, Kaj Lindberg, Raimo Heino ja Dankollegion edustajana Kyösti Korpiola. Timo Korpiola ja Kare Käyhkö olivat mukana liiton järjestämässä saunaillassa Torpalla, josta oheiset kuvat.

Tiistaina 8.9. Meidokan hoiti iltahommat yhdessä Käyhkön kanssa ja Kivinen esitteli SVUL:n tiloja sekä vei Aben kotiinsa ja Meidokanin salille katsomaan harjoituksia.

Abe oli kovasti tyytyväinen saamaansa vastaanottoon ja ohjelmaan jota pyrittiin viemään läpi leppoisissa merkeissä vanhojen judokoiden seurassa. Hän jopa tunnusti että oli onni tulla Suomeen koska hän tuntee itsensä nyt hyvin levänneeksi sekä olevansa hyvällä tuulella kaikkien vastoinkäymisten ja rasitusten jälkeen. Jos hän olisi palannut suoraan Japaniin, niin hän ei olsi pystynyt palautumaan lainkaan.

Abe täyttää pian 60 uotta mutta on edelleen hyvässä kunnossa. Hän toimii Kodokanin eräänlaisena kaupallisena johtajana ja edustajana kansainvälisillä markkinoilla.

 

 

Judon sympaattinen diplomaatti Ichiro Abe (8.dan), Ippon 4/1980

Teksti: Ippon 4/1980
Kirjoittanut: Simo Akrenius

Judon sympaattinen diplomaatti Ichiro Abe (8.dan)

Tarkasteltaessa Suomen judon menneisyyttä ja etenkin 60-luvun toiminnallisen voimakasta nousukautta, voidaan historian lehdille piirtää japanilaisen Ichiro Aben tällöin antama judotekniikan merkittävä vaikutus koko vanhemman judopolven omaksumiin taitoihin.

Ennen omia kesäleirejämme useat silloiset judon ystävät matkustivat Tanskaan, jossa lähellä Vikjen kaupunkia Vingsted'in stadionilla pidettiin kansainvälisiä judoleirejä, joissa Abe toimi opettajana. Kesäleirien lopussa Abe piti osallistujille vyökokeet ja itseasiassa juuri kyseiseltä leirimatkalta toi komisario Väinö Haukka tuliaisinaan maamme ensimmäisen mustan vyön vuonna 1961.

Judotoiminnan laajentumisen ja uusien jäsenien myötä päätettiin vuonna 1962 pitää Helsingissä ensimmäinen judon kesäleiri, johon Ichiro Abe Belgiasta kutsuttiin opettajaksi.

Samana vuonna oli aiemmin perustettu Turkuun maamme ensimmäinen judoseura, Turun Judoseura, kuitenkin toiminnan pääasiassa keskittyessä Helsinkiin Suomen Judoliiton dojolle.

Aben viikon mittaisista kesäleireistä muodostui traditio, joissa ylemmillä vöillä oli harvoja mahdollisuuksia ammentaa korkeatasoista oppia, jota myöhemmin kotitatameilla sitten sulateltiin.

Abe henkilönä ja tekniikan taitajana oli täysin omaa luokkaansa. Hänen hillitty, mutta matolla vaativa olemuksensa herätti läsnäolijoiden varauksettoman ihailun ja kunnioituksen.

Abe kertasi judon pääperiaatteita ja painotti näitä jokakesäisillä leireillä korkeampien asteitten harjoituksissakin ja näin muokkasi maamme judokoille vankan pohjan judotekniseen oppimiseen.

Ichiro Aben pitämä viimeinen kesäleiri oli Helsingissä vuonna 1968, jonka jälkeen hän on toiminut Kodokan Instituutin ulkomaanosaston johtajana ja eräänä sen opettajana. Sujuvan kielitaitonsa vuoksi Abe kuuluu lähes poikkeuksetta MM- sekä olympiakisojen delegaatioon, sekä erilaisiin kokousmatkoihin.

Ipponin "Japanin kirjeenvaihtaja" Arthur Tansley esitti Ichiro Abelle haastattelukysymyksiä, joihin tämä Nagoyaan suuntautuvan matkansa vuoksi ei ehtinyt tarkemmin kommentoimaan.

Abe Sensei on nykyisin 57-vuotias, 8:n asteen musta vyö. Tällä on avioliitosta yksi aikuinen tytär. Judon harjoittelun hän aloitti varhain ja osallistui myöhemmin erilaisiin alueellisiin kilpailuihin, sekä kerran edusti Osakan joukkuetta kansallisissa urheilutapahtumissa - joukkue hävisi vasta semifinaaliotteluissa jatkosta.

Abe toimi Kodokanin lähettiläänä aluksi Ranskassa kaksi vuotta, minkä jälkeen myös Belgia kiinnostui kaksivuotisesta opettajasopimuksesta.

Kysymykseen onko judo Japanissa saavuttamassa tai menettämässä suosiotaan Abe vastasi; "Judo on saavuttanut alueellisen levinneisyyden ja harjoittelijamäärän vakaan tasaisuuden, eikä se suuresti menetä kuin saavutakaan uusia harrastelijoita."

Kysymykseen kansainvälisestä kilpajudon mahdollisesta muuttumisesta Abe vastasi: "Nykyiset kilpailusäännöt mahdollistavat voitin vain pienellä kokan- arvoisella tekniikalla, joka on muuttanut judon hyvin rajuksi."

Olympiaboikottiin Abe ei halunnut ottaa kantaa.

Judon satavuotisjuhlallisuuksien ja ohjelmien suhteen ei vielä ole päätetty varmasti ajankohtia; Jigoro Kanon Cup II:n aika on päättämättä.