Suomen Judon Mustan vyöarvon judokat

Timo Korpiola - 6 dan

Paluu

 

 

 

 

 

08.05.1945 syntynyt Timo Korpiola on yksi Suomen judon mestareiden mestareista. Timo on vaikuttanut veljiensä Kyöstin ja Simon kanssa vahvasti suomalaisen judon kehittymiseen. Myös veljenpoika Pekka Korpiola kilpaili vahvasti 1970- ja -80 luvuilla.

Timo innostui judon harjoittelusta vuonna 1960 ollessaan 15-vuotias. Puutteellista tekniikkaa, asian ymmärtämisen hiomista. Harjoitteluvastustajina tuohon aikaan olivat velipoika Kyösti sekä erityisesti Max Jensen, Esko Miettinen, Jussi Ikonen, Jorma Vesterinen, Risto Peltonen, Lauri Ilmari, Pauli Hissa sekä suomalaisista ensimmäisenä mustan vyön saanut Väinö Haukka.

Simo Akrenius kirjoitti Timosta Ipponin numerossa 4/1999 seuraavasti: "Judoharrastus laajeni ja vuonna 1963 Helsinkiin perustettiin uudet judoseurat Chikara, Meido-Kan ja Helsingin Judoseura. Kaikki kovimmat senaikaset kilpailijat hakeutuivat Chikaraan, joka oli käytännössä sama kuin Suomen maajoukkue. Eräs muisto Chikaran merkittävästä tasoerosta Meido-Kaniin oli loppuvuodesta 1965 järjestetty seuraottelu, jossa Timo Korpiola kukisti yksinään koko Meido-Kanin kymmenhenkisen joukkueen."

Timo on aina ollut erittäin kauniin tekniikan hallitsija. Kuusi Suomen mestaruutta kertoo vahvasti myös siitä tehosta, mikä on lähtenyt aina irti Timon otteista. Hän on saanut Suomen mestaruutensa vuosina 1963...1972. Hänen tekniikoidensa vahvuutta alkuaikojen Suomen judokentässä kuvastaa myös se, että eräänä vuotena sarjan alle 93 kg sekä raskaassa (avoin) painoluokassa hän voitti kaikki ottelunsa 78-kiloisena ipponilla. Timon lempitekniikkana oli tai-o-toshi.

Timon asenne judoon on ollut loputtoman vahvan kärsivällinen. Hänen tokui-wazansa luonne on ollut sellainen, että vastustaja ei ole pystynyt analysoimaan, mihin suuntaan ja milloin heitto tulee.Tuleeko heitto eteen- vai taaksepäin ? Tuleeko vastaheitto vai tokuiwazasta vieni suoraan mattoon. Vai...? Ja taas vastustajaa vietiin. Timolle on kelvannut vain täydellinen ajoitus tehtynä täydelliseen horjutukseen. Timo on aina ollut äärettömän kärsivällinen ja ehdoton täydellisen tekniikan tavoittelija. Timon motto onkin usein ollut: " Yhtään liikettä ei saa tehdä ilman horjutusta, ilman ajoitusta." tai "Koskaan ei saa tehdä ainuttakaan turhaa liikettä".

 

 

Suomen EM-joukkue Madridissa vuonna 1965. Vasemmalla espanjalainen avustaja, Timo Korpiola, Kyösti Korpiola ja Jorma Vesterinen.

Joukkueasua ei ollut muiden maiden edustajien tapaan, mutta pukeutumien oli kylläkin tyylikkään siistiä. Kyösti oli ensimmäisenä kilpailupäivänä jo siviilivaatteissa katsomossa, kun hänet kuulutettiin tatamille ottelemaan. Pojat eivät tietäneet kilpailusysteemistä eivätkä säännöistä paljon mitään.

 

 

 

Lakimiehenä Timo on tottunut aina lukemaan kirjoja. Tekemään muistiinpanoja. Niin myös tatamilla. Judossa. Timolla ja velipoika Kyöstillä oli aina aktiivikilpailuvuosinaan kynä ja paperia mukana. Judo on loputonta opiskelua. Kirjoja lukiessa, mestareilta neuvoja kysyessä, muistiinpanoja tutkiessa. Aina vahva visuaalinen näkökohta suoraan judotekniikan kypsyyteen. Tekniikan tehoon.

Kun Timo palasi Kyöstin kanssa vuonna 1967 Japanin kolmen kuukauden harjoittelumatkalta oli Roomassa pidettyjen EM-kilpailujen jälkeen omat, seuran- ja liiton rahavarat loppu. Oli pakko mennä töihin. Ulkomaisiin leireihin ja kilpailuihin osallistuminen tuli vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi kolmeen vuoteen. Siinä meni Timon ja Kyöstin parhaat vuodet menestyä kansainvälisillä tatameilla. Mutta heidän pioneerimäinen otteensa Suomen judon kehittäjinä oli vertaansa vailla olevaa toimintaa. Ja on edelleenkin elettäessä vuottqa 2006. Sekä Timo että Kyösti Korpiola ovat edellenkin erittäin haluttuja ja tervetulleita kouluttajia tilaisuuteen kuin tilaisuuteen Suomessa.

Mutta me kaikki 1970...90- luvuilla mukaan tulleet judokat muistamme ja tiedämme Timon. Hänen oppinsa. Hänen viitoittamansa suunnan. Ja se on paljon. Uskomme sen lämmittävän runsaasti myös sensei Timo Korpiolan sydäntä.

 

 

  Tima Korpiola ja vyöarvot:

    5-kyu: saatu 27.10.1960
 4-kyu: saatu 06.01.1961
 3-kyu: saatu 07.07.1961
 2-kyu: saatu 15.10.1961
 1-kyu: saatu 13.06.1962
 1-dan: saatu 06.06.1963
 2-dan: saatu 19.07.1965
 3-dan: saatu 07.11.1970
 4-dan: saatu 29.10.1976
 5-dan: saatu 01.11.1989
 6-dan: saatu 29.11.2008

 

 

 

 

 -