Suomen Judon Mustan vyöarvon judokat

Pauli Hissa - 1 dan

Paluu

 

 

 

 


Kyösti Korpiola muistelee vuonna 2006 yli 40-vuoden takaisia tapahtumia Pauli Hissasta seuraavasti:

Pauli Hissa oli ehdottomasti maamme judon ensimmäinen todellinen wazamies. Hän oli lyhyen uransa aikana Pohjoismaiden tehokkain judoka. Tuli työstä suoraan salille. Harjoitteli pari tuntia ja jatkoi sitten punttisalille. Samanlaista tehon ja pehmeyden yhdistelmää ei siihen aikaan ollut muilla kuin Timo Korpiolalla. Pauli Hissan lempiheittoina toimivat useimmiten pehmeän huomaamatta uchi-mata, o-soto-gari ja okuri-ashi-barai. Tuomarin käsi nousi näiden heittojen jälkeen herkästi ipponin merkiksi ylöspäin.

Rakkauden, avioliiton ja oman judouran kehittäminen tasapainoiseksi kokonaisuudeksi ei ottanut onnistuakseen ja Hissa lopetti judouransa melko nopeasti. Jälkikäteen ajatellen tuntuu siltä, kuin Pauli Hissa olisi syntynyt väärään maahan ja väärään aikaan. Suomen alkuaikojen pioneereja, joiden toimintojen pohjalta nousi uutta voimaa maamme tatameille.

 

 

Pauli Hissa heittämässä kymmeniä kiloja painavampaa Ronnie Karlssonia Ruotsi-Suomi maaottelussa Helsingin urheilutalolla 1964. Pauli Hissa oli loistava tähdenlento, jonka tie pohjoismaiden parhaaksi judokaksi kesti vain viisi vuotta.

Tosin tähän aikaan judoharrastajien määrä pohjoismaissa oli melko rajatumpi verrattuna 2000-lukuun.

 

  Pauli Hissa ja vyöarvot:

    5-kyu: saatu 
 4-kyu: saatu 
 3-kyu: saatu 
 2-kyu: saatu 15.10.1961
 1-kyu: saatu 
 1-dan: saatu 13.06.1962

 

 

 -