Suomen Judon Mustan vyöarvon judokat

Max Jensen - 2 dan

Paluu

 

 

 

 

 

Max Jensenin suoritti toisena suomalaisena 1 dan mustan vyön. Hän suoritti vyön Pariisin Academie Francaise D'Arts Martiaux'issa ja suoritusaika oli elokuu 1961. Hän suoritti myöhemmin 2 danin yhdessä Väinö Haukan kanssa.

Max Jensen halusi antaa judollisen tietotaitonsa myös muiden suomalaisten käyttöön ja hän julkaisi ensimmäisen suomalaisen, kokonaan judoon perustuvan suomenkielisen kirjan "Judo - valkoisesta mustaan vyöhön" vuonna 1967. Tämän kirjan muistavat erittäin hyvin 1960-luvun lopun ja 1970-luvulla judouransa aloittaneet. Kirjaa luettiin ja tutkittiin erittäin aktiivisesti eri puolella Suomen dojoja.

Max Jensen oli itselleen kova, mutta armoton myös muitakin kohtaan. "Jotten sanoisi raaka", toteaa vuonna 2006 Max Jensseniä persoonana muistellut ja Maxin kanssa harjoitellut sekä kilpaillut Kyösti Korpiola. Kyösti jatakaa: " Kun ensimmäisne kerran harjoittelin valkeana vyönä oikean judokan ( Jensen ) kanssa poliisien painimatolla Sofiankadulla niin Max Jensen ( keltaisen vyön judoka ) paiskeli minua armotta miltei tunnin. Itselläni oli säkkikankaasta itsetehty judogi päälläni ja koko kaula oli vereslihalla käsittelyn jälkeen." Tämä tapahtui kesäkuusa 1959.

Ja Kyösti jatkaa:"Max soitti jouluaattona, että hän tarjoaa ystävällisesti minulle joulupäivän aamuna klo 08:00 mahdollisuuden  harjoitella judoa. Sanoin, että on pyhä ja lepopäivä. Jolloin vastaus kuului: "No voimmehan alkaa kello 09:00.." Ei ihme, että Kauppakorkealla ei päässyt kehittymään laajaa judoharastajien joukkoa, koska kovuusm nöyryyttäminen ja vammauttaminen vei suuremmat halut uusilta judokokelailta. 

Kyösti Korpiola jatkaa:" Maxilla oli aivan epärealistinen käsitys judosta. Paino ei muka merkinnyt mitään. Taito ratkaisee. Tätä harhakuvaa ylläpiti alkuaikojen judoskilpailu " Max Jensen Cup" Suomessa, jossa ei ollut lainkaan painoluokkia. EM voittaaja Wolfgang Hoffman sanoi noihin aikoihin, että kymmenen kilon painoeroa on vaikea voittaa. Siksi avoin painoluokka on poistunut lähes kaikista kilpailuista, koska se olisi käytännössä raskas sarja.

Max Jensen eli mustan vyön erikoisuuden lumoissa. Maxisn mielestä mustien vöiden, danien, pitäisi olla veljespiiri, klubimainen. Danien tulisi tavata toisiaan myös hyvän ruuan, juoman ja keskustelun merkeissä.

 

   
   
   

 

 

  Max Jensen ja vyöarvot:

 

 1-dan: saatu ??.08.1961

  2-dan: saatu 17.07.1964

 

 

 -