Suomen Judon Mustan vyöarvon judokat

Kyösti Korpiola - 6 dan

Paluu

 

 

 

 

 

Sensei Kyösti Korpiola syntyi 12.01.1941. Tämä sympaattinen herrasmies opiskeli hammaslääkäriksi ja siinä ohessa taitavaksi judokaksi tai päin vastoin. Kyöstin vaikutus Suomen judokenttään 1960-luvulta lähtien on näkynyt erityisesti hänen psyykkisten ajatustensa ja oppiensa kautta. Kyöstin menestyksellistä kilpailutaustaa pohjustaa vaikkapa se, että hän on saavuttanut urallaan viisi Suomen mestaruutta. Ja toisaalta punavalkoraitaisen 6 dan judovyön taakse mahtuu mittava, miehen iän kokoinen, aktiivinen judotausta.

Vuonna 1953, siis 12-vuotiaana, Kyösti löysi antikvariaatista Hanckockin Jiu-jiutsu-kirjan, jossa japanilainen samurai ja – sotilas elämäntapoineen sekä jiu-jiutsu esiteltiin täysin ylivertaisena kokonaisuutena. Kyösti innostui ”Japanin magiaan” harjoitellen temppuja pikkuveljiensä Simon ja Timon kanssa. Kului pari vuotta ja Kyöstin eteen tuli uusi kirjallinen löytö antikvariaatista. Uyenishin judokirja, jossa oli oikeita Jigoro Kanon judoheittoja. Kyösti kertoo: ”Harjoittelin näitä heittoja koulussa voimistelumatolla ja veljieni kanssa kotona.” Vahvaa poikaenergiaa kun oli. Sitä oli purettava mielekkäästi.

Alkukesällä vuonna 1959 yksi tuttu poliisi ( 5 kyu ) vei Kyöstin Sofiankadun poliisien matolle, jossa Max Jensen  tutustutti Kyöstin erittäin kovalla kädellä judon realiteetteihin. Saman vuoden syksyllä oli vuorossa osallistuminen Väinö Haukan pitämälle judon peruskurssille. Jo keltaisen vyön judokana Kyösti oli opetellut kaikki mustan vyön kokeeseenkin tulevat heitot. Itse asiassa Kyösti tiesi monesta tekniikasta enemmän kuin opettajansa.

Kyöstille ja hänen judouralleen erittäin ratkaisevaa on ollut Ichiro Aben opetus Tanskan judoleirillä vuonna 1960, jonne matkasi Volkswagen pikkubussi täynnä innokkaita judokoita läpi Ruotsin. Aben puhdas, teknillinen judo, tyylikäs nage-no-kata ja ennen kaikkea Aben koko olemus, käytös ja herrasmiehen tyyli hiuksia ja pukeutumista myöden oli säväyttävää. Lisäksi Aben opetus judon henkisestä, kasvattavasta päämäärästä antoivat vahvaa uskoa judoon. Ne asettivat Kyöstille sisäisen vaatimustason, jota kohti Kyösti on koko ikänsä ponnistellut. Kyöstille on tullut sisäinen velvollisuus antaa, olla hyvänä esimerkkinä. Ja samalla koettaa viisaasti ja puolueettomasti toimia judossa esiintyviä lieveilmiöitä karsien.

 

 

Kyösti vuonna 2004 seuraamassa Finnish Open turnausta Tikkurilan urheilutalolla.

 

Kotiposti-lehteen tehtiin artikkeli kolmesta judoveljeksestä Kyöstistä, Simosta ja Timo Korpiolasta vuonna 1964. Lehdessä olleessa kuvassa Kyösti heittää Timoa. Simo oli kuvaushetkellä Saksassa opiskelemassa hammaslääketiedettä.

 

 

 

Kyösti on aina ollut haluttu ja suosittu kouluttaja eri leireillä sekä eri judoseuroissa Suomessa. Hän on aina painottanut judon kokonaisvaltaisuuden vaikutusta kaikkeen elämän polulla liikkumiseen. Kyöstin puheet yhteisen hyvän ja maksimaalisen tehon periaatteista saivat vahvaa konkreettisuutta myös tatamin ulkopuoliseen yhteyteen liitettynä hänen luennoidessaan aiheesta, josta hän on aina pitänyt. Hän on kirjoittanut myös lukuisia artikkeleita judon vaikutuksesta henkiseen minään.

 Konkreettisina esimerkkeinä Imatran kesäleirillä 1976 Kyösti kertoi harjoittelumetodeista, jotka tänä päivänä ovat itsestään selviä. Silloin ne eivät olleet. Kyösti:” Kun tulen kotiin vaikkapa illanvietosta vaimoni kanssa, avaan kerrostalon ulko-oven, kuuntelen, onko ketään rappukäytävässä. Jos ei ole, kaappaan vaimoni syliini ja juoksen ovellemme kuudenteen kerrokseen.” Discomeininki ole tällöin myös uutta. Kyösti diskomenosta: ”Discossa lattialla tanssiessani teen soveltaen erityyppistä heittoharjoittelua. Kukaan ei huomaa sitä, vaan sulaudun hyvin muun tanssiväen harmoniaan”.

Kyösti, vaikka hän onkin ollut aikoinaan kova kilpailija, on aina painottanut kaikkien muidenkin osa-alueiden tärkeyttä. Pitää olla junioritoimintaa, mutta myös ikähaarukan toisella laidalla tulisi aina olla veteraani-, tai kuntojudoa. Miten se nimitetäänkin. Joskus 80-luvun loppupuolella Kyösti suostui lähtemään Poriin viikonlopuksi kouluttajaksi, koska kuuli, että aiheena on erityisesti kuntojudo.

Pari otetta haastattelusta, jonka Seppojuhani Ruotsalainen teki Kyöstistä Ipponiin 4/1996:

Mitä olet itse saanut judolta? ”-Judo on osaltaan antanut minulle upean ja rikkaan elämän. Olen erittäin onnellinen, että olen voinut aloittaa judon. Olen matkustanut, kilpaillut, voittanut, hävinnyt, olen saanut kokeilla ihan kaikkea judon kautta. Olen löytänyt vaimoni judomatolta ja olen saanut tutustua aluksi mestariin, Ichiro Abeen, joka on todellinen herrasmies.”

Ja Sensei Kyösti Korpiolan  neuvo muille?

”-Muista, että olet vastuussa itsestäsi ja että olet vastuussa muista. Jokainen meidän ajatuksemme ja tekomme vaikuttaa kaikkeen. Anna anteeksi itsellesi ja muille. Yritä ajatella ja tehdä hyviä tekoja. Ja lopuksi: ole lempeä ja ole kova. Uskalla olla herkkä ja itkeä. Uskalla kiittää ja pyytää anteeksi.”


Kyöstin mielestä monesti Suomen judon ongelmana on ollut judon harrastajien vahva tarve korostaa omaa egoaan. Painottaa kilpailussa menestystä keinolla millä hyvänsä. Ei aina muisteta, että tärkeämpää on elämä itse. Olemalla hyvä kansalainen, tekemällä työnsä hyvin, huolehtimalla perheestään ja omasta kehostaan ja mielestään. Elämä on pitkä. Se, että on voittanut kilpailussa jotain painaa kovin vähän muun eletyn elämän rinnalla. Puhdas omatunto, puhtaat aseet, ”mutual welfare”, siinä välineet ja päämäärä, joka onnistuessaan antaa raikkaan, elinvoimaisen elämän. Paitsi itselle, myös kaikille kanssaihmisille, joiden kanssa elämä tulee elettyä.

 

 

 

  Kyösti Korpiola ja vyöarvot:

    5-kyu: saatu 02.06.1960
 4-kyu: saatu 13.08.1960
 3-kyu: saatu 09.01.1961
 2-kyu: saatu 07.07.1961
 1-kyu: saatu 11.10.1961
 1-dan: saatu 13.06.1962
 2-dan: saatu 09.06.1966
 3-dan: saatu 04.11.1970
 4-dan: saatu 29.10.1976
 5-dan: saatu 21.12.1987
 6-dan: saatu 09.09.1996

 

 

 

 

 -