Suomen Judon Mustan vyöarvon judokat

Jussi Ikonen - 5 dan

Paluu

 

 

 

 

 

Sensei Kyösti Korpiola muistelee toukokuussa 2006 yli 40-vuoden takaisia tapahtumia Jussi Ikosesta seuraavasti:

Jussi Ikonen, joka suoritti kolmantena suomalaisena 1 dan arvon ja ensimmäisenä 2 danin, oli isokokoinen, komea mies. Jussi Ikonen oli oopperalaulaja Yrjö Ikosen värikäs, minäkeskeinen, suurten tarinoiden kertoja. Dramatiikkaan luonnostaan taipuva. 

Lääkäriksi opiskellut, 14.04.1934 syntynyt Jussi Ikonen suoritti Kyösti Korpiolan muistitiedon mukaan 1 dan MUSTAN VYÖN ollessaan Euroopassa ( Hollanti ? ) joko vuoden 1961 lopulla tai vuoden 1962 alussa. Hän harjoitteli Suomessa tämän jälkeen musta vyö uumillaan, mutta kaikki tahot eivät täysin allekirjoittaneet eivätkä olleet varmoja hänen mustan vyön saannistaan.

Tämän vuoksi Jussi Ikonen osallistui "toisen kerran" Ichiro Aben pitämään vyökokeeseen Suomessa 13.06.1962. Tämä päivämäärä on toistaiseksi se Ikosen 1 dan suorituspäivä, joka on Suomen Dan-Kollegion rekisterissä. Samassa vyökokeessa saivat 1 dan mustan vyön myös Pertti Pimiä, Kyösti Korpiola ja Pauli Hissa.

Jussi Ikonen toimi Helsingin Chikaran puheenjohtajana 1960 luvulla ja Suomen Judoliiton puheenjohtajana vuosina 1967-1969.

Vuoden 1960 syksyllä Ikonen veti naisten kurssia. Kurssin apukouluttajana toimi Kyösti Korpiola. Kurssin tehokkain tyttö oli 16-vuotias koulutyttö Stina Valtiala. Kyösti avioitui myöhemmin Stinan kanssa, joka suoritti aikoinaan myös judon mustan vyön.

Tyttöjä ja naisia oli aina paljon kursseilla. Komea Jussi Ikonen vahvana judokana oli tyttöjen mieleen. Niinpä hän myöhemmiltä kursseilta löysi myös tulevan vaimonsa Katin.

Jussi Ikonen oli ensimmäinen suomalainen judoka, joka matkusti opiskelemaan judoa Japaniin. Eläminen ei ollut helppoa. Välillä jopa nälkää näkien hän hoiti harjoittelunsa. Elättääkseen itsensä hän toimi Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana sekä teki erilaisia elokuvatöitä. Jussi olisi päässyt edustajaksi Tokion olympialaisiin vuonna 1964, mutta Kati ei olisi päässyt muun joukkueen mukana takaisin Suomeen. Niinpä kilpailut jäivät väliin. Jussin piti ansaita rahaa Katin matkalippuja varten Suomeen matkustamista varten.

Vuoden 1962 kesällä Jussi Ikonen vuokrasi vanhan Skoda-autovanhuksen ja lähti sillä leiri- ja kilpailuturneelle. Tällä matkalla Jussi tapasi Kyösti Korpiolan Ruotsissa olleen judoleirin jälkeen Kööpenhaminassa. Täältä kaverukset jatkoivat  yhdessä Hollantiin. He yöpyivät Aben luona Brysselissä ja pyyhälsivät läpi Rnaskan Beauvallon-sun-meriin judoleirille. Kyösti vieraili pari vuotta myöhemmin uudemman kerran vastaavassa leiripaikassa velipoikiensa Timon ja Simon kanssa.. Velipojat saivat seurata tällöin vuonna 1964 Anton Geesingin valmistautumista murskaamaan japanilaiset Tokion olympialaisissa. Myös muutama muu suomalaisjudoka vieraili 60-luvulla vastaavassa paikassa.

Vuonna 1967 oli merkittävä joukko suomalaisia harjoittelemassa Tokion Kodokanissa judoa. Jussi Ikonen vaimonsa Katin sekä Kyösti Korpiolan vaimonsa Stina kanssa vuokrasivat yhdessä kaksion Tokiosta Kodokanin läheltä. Jussi Ikosen vaatimuksesta puhuimme ainoastaan englantia. Stinalle ja minulle se oli OK, mutta Ikonen vaati kaikkia paikalla olevia suomalaisia puhumaan englantia ja se tuntui luonnottomalta. Mukana olivat muualla asuvat, Meidokanin delegaation Erkki ja Airi Nupponen, Jussi Hakkarainen ja Pertti Pimiä. He harjoittelivat Kodokanissa sekä Waseda-yliopistossa.

 

 

 

 

1950-luvun lopussa ja 1960-luvun alussa alkoi tihkua tietoja musitakin ihmellisistä taistelulajeista Suomeen kuten karatesta ja aikidosta. Syksyllä 1960 judoliiton suojissa amerikkalainen Chris Caille opetti meille Suomessa karatea. Kyösti Korpiola voinee olla ensimmäinen värillisen vyön karateka Suomessa syksyllä 1960 ?.Jussi Ikonen harjoitteli karatea tämän jälkeen Hollannissa. 

Yllä olevassa kuvassa.Jussi Ikonen ( Artikkeli Viikko-lehdessä aiheena karate ) on juuri iskemässä julmasti silmiin ukena toimivaa Kyösti Korpiolaa. Jussi Ikosella oli Sanoma Oy:n lehtimieskortti. Hän elätti itseään Japanissa ollessaan kirjoittelemalla lehtiin ja osallistumalla elokuvan tekemisiin. 

 

  Jussi Ikonen ja vyöarvot:

 

 1-dan: saatu 13.06.1962

 2-dan: saatu 05.09.1963

  3-dan: saatu 01.07.1965

  4-dan: saatu 12.11.1979

  5-dan: saatu 14.07.1997

 

14.04.1934 - 10.02.2006